|
Deze route begint op het Kamilleplein in Heinkenszand waar voldoende parkeerruimte is.
We lopen langs de sporthal en gaan even later naar links langs de Heilige Blasiuskerk.
Op de Stenevate gaan we rechts en direct links de Dorpsstraat in en daarna links Het Dijkje in, dat we naar rechts gaan volgen.
Even later steken we de N667 over en vervolgen onze wandeling over de Oudekamersedijk.
Bij de Zuidzaksedijk gaan we links en even later naar rechts de Nissezandweg in, hier zien we links een Grenslindeboom staan.
Grenslinden zijn grote bomen die meestal in de Zak van Zuid Beveland te vinden zijn, ze hebben een grote kroon met kleine hartvormige blaadjes.
Grenslinden werden oorspronkelijk aangeplant om de grens van een ambachtsheerlijkheid aan te geven. Later werden ze ook geplant bij een bocht
in de dijk vlakbij een weel als er een dijkgat gedicht was.
Op de Grotedijk gaan we links, steken de N665 over en blijven voorlopig de Grotedijk volgen tot we rechts de Bimmelsweg inlopen.
Na een tijdje zien we links een Schouwpad langs een vaart en lopen dit pad langs de vaart in richting Baarsdorp.
Tijdens het Broedseizoen 15/03-15/07 is dit Schouwpad gesloten, loop dan hier rechtdoor (Bimmelsweg) en einde links (Noordhoekweg) dan komt men weer in Baarsdorp
bij de eerste Vliedberg (rechts), zie paars op het routekaartje.
Op het Schouwpad bij een bruggetje lopen we rechtdoor de Oude Hoeveweg op, steken de Noordhoefweg over en lopen Baarsdorp binnen waar we even later links de eerste Vliedberg zien,
bij de muur van het oude kerkhof. Het gehucht Baarsdorp is een voormalige heerlijkheid en vormde samen met Sinoutskerke een gemeente die in 1816 opging in `s Heer Abtskerke.
Het dorp is ontstaan rondom het voormalige mottekasteel dat in de 18e eeuw is afgebroken. Naast het kasteel was een gotisch kerkje gelegen dat in ca 1870 is afgebroken.
Wat is overgebleven zijn een tweetal Vliedbergen met een kleine ringgracht.
Wonen in Zeeland was in vroegere jaren een hachelijke zaak, het land werd vaak overstroomd. In de 11e eeuw begon men kunstmatige woonhoogten van een paar meter op te werpen die
enige bescherming boden. In de daarop volgende eeuwen werden deze kleine woonterpjes verhoogd. Dit was niet alleen ter bescherming tegen het water maar had ook een krijgskundig doel.
Op deze heuvels werden houten en later stenen verdedigingstorens gebouwd en vaak lag er een gracht om de kasteelberg heen. Vele kasteelbergen zijn in de loop der tijd verloren
gegaan maar de overgebleven bergen worden nu Vliedbergen genoemd.
Bij Baarsdorp ligt een wel heel bijzonder Vliedbergencomplex. Op het terrein ligt een vrij hoge Vliedberg en een kleinere lagere Vliedberg en rondom is nog duidelijk een
grachtenpatroon waar te nemen. Aan de zuidkant wordt het Vliedbergenterrein begrenst door een oude muur van het voormalige kerkhof van Baarsdorp.
We volgen het pad rond de Vliedbergen en lopen daarna via de Kwekerijweg, Grotedijk en Kruissewegje terug naar Heinkenszand.
Na het fietstunneltje lopen we rechtdoor de Stenevate op en even later naar rechts, naar het Kamilleplein waar we deze wandeling begonnen.
|
Deze route begint bij de Molen "De Vijf Gebroeders" aan de Stationsweg in Heinkenszand.
Nadat in 1849 de oude molen door de bliksem werd getroffen en was afgebrand werd in 1851 begonnen met de bouw van deze Stellingmolen.
Vlak naast de molen ligt het oude station van Heinkenszand.
Het station lag vanaf 1966 aan de oude Sloelijn die naar Vlissingen-Oost ging maar in 2009 is het spoor vervallen door de komst van de nieuwe Sloelijn. Nu is het een recreatie/wandelpad geworden.
Over het tracé van de oude spoorlijn lopen we noordwaarts door een wijds weidegebied afgewisseld met oude zeedijken.
Bij de oude Boerendijk verlaten we het oude spoortracé en wandelen naar het bungalowpark "Hof van Zeeland" en lopen om de recreatieplas "Stelleplas" heen. Daarna, via de Westerguitedijk, lopen we verder en even later lopen we bovenop een dijk, midden in de polder met allemaal oude grenslindenbomen.
Daarna steken we wat later weer het tracé van de oude spoorlijn over en nog iets verder de Heinkenszandse weg over. We blijven de oude dijk volgen en lopen door de polder "Het Vlaandertje". Dan komen we bij een wiel (waterplas) en blijven het dijkje volgen door de polder naar de Oude Zanddijk.
Via de Oude Zanddijk lopen we terug richting Heinkenszand, steken de Heinkenszandseweg weer over en via de polder van Het Oudeland en de Westdijk lopen we langs Heinkenszand weer terug naar het wandelpad op het tracé van de oude spoorlijn.
Na enige tijd komt de molen "De Vijf Gebroeders" weer in zicht, het beginpunt van deze wandeling.